Muuttuva digitaalinen markkinointi

Harvassapa ovat enää yritykset, jotka eivät ottaisi tosissaan digitaalista markkinointia. Pelkkä passiivinen kotisivun julkaiseminen nettiin ei enää riitä, yrityksen tulee pyrkiä kurottamaan kuluttajia kohti aktiivisesti ja etsimään heitä alati kasvavasta ja tihenevästä informaatioviidakosta.

Liikkeellä on vääriä profeettoja

Digievankelistat vaeltavat parissamme. Miltei jokaista yrittäjää on varmasti lähestytty useita kertoja jonkin digimarkkinointiyrityksen puolelta ja myyty mitä villeimpiä palveluita ja kokonaisratkaisuja. Liikkeellä on paljon vakavasti otettavia tekijöitä, mutta vähintään yhtä paljon kentällä on köykäisiä toimijoita.

Nämä toimijat luottavat siihen, että yrittäjät ja yritykset, joille he palveluitaan myyvät, eivät ymmärrä alaa. Usein niin onkin, ja siksi kentällä on tilaa amerikkalaisperäisiä trendisanoja viljeleville digimarkkinointitoimistoille. Hakukoneoptimointi, verkkomainoskampanjat ja kotisivu-uudistukset ovat helppoja myydä huonoilla sisällöillä niille, jotka eivät edes tiedä, mistä niissä on kyse. Liidejä luvataan ja tonneja tuhlataan. Ole tarkka referenssien kanssa.

Segmentointi ja kuluttajaprofiilit

Enää ei ole millään tavoin mielekästä huudella vain sokeana viestiään nettiin vailla kuluttajien valikointia ja demografista segmentointia. Esimerkiksi Googlen AdWords ja Facebookin mainostyökalut tarjoavat erittäin tehokkaat ja vähänkin asiaansa perehtyneelle suhteellisen helppokäyttöiset keinot valikoida kohderyhmä eri ominaisuuksien mukaan.

Ikä, sukupuoli ja asuinpaikka ovat luonnollisesti peruspalikoita tässä ryhmän segmentoinnissa, mutta mainontaa voi kohdentaa myös kohderyhmän kiinnostuksen kohteiden mukaan. Myös mainosten näyttäminen vain tiettyinä ajankohtina on tavallinen keino kohdentaa mainontaa.

Jos siis tahdot vaikkapa myydä jalkapallomatkoja Espanjaan, voit rajata kohderyhmäsi 35–55-vuotiaisiin miehiin, joiden kiinnostuksen kohteina ovat FC Barcelona ja Real Madrid. Laita vielä vaikkapa mainokset pyörimään niinä iltoina, jolloin joukkueilla on peli – matkakuume lienee tällöin kovimmillaan. Valitse vielä ne, joita ylipäätään kiinnostaa matkailu. Pelkkä passiivinen penkkiurheilija, joka ei matkailua harrasta, ei varmastikaan innolla tartu tuotteeseesi.

Nykyaikaisten digitaalisen markkinoinnin työkalujen avulla on myös helppo luoda useita erilaisia segmenttejä. Hyvin yksinkertainen esimerkki: jos sinulla on esimerkiksi sekä miesten että naisten vaatteita myyvä verkkokauppa, et varmasti tahdo markkinoida sukkahousuja miehille tai solmioita naisille.

Somemarkkinoinnin uusimmat trendit

Facebookin trendi on laskeva. Se on edelleen suomalaisten ylivoimaisesti laajimmin käyttämä sosiaalinen media, mutta siihen käytetään yhä vähemmän aikaa ja varsinkin nuorten parissa sen merkitys on jatkuvasti vähenemässä. Facebook toimii yhä enemmän vain suljettujen piirien viestintäkanavan erilaisten pienryhmien ja Messenger-viestintäpalvelun kautta. Yksityishenkilöiden verkkoviestintä on painottumassa juuri tällaisten suljettujen ryhmien suuntaan, tästä suosittu WhatsApp-viestipalvelu on hyvä esimerkki.

Instagram on mitä parhain väline nuorten, mutta myös nuorten aikuisten tavoittamiseen. Kuvalliseen viestintään perustuva palvelu on nykyään avoin myös mainostajille, joskin Instagram-mainonta on vielä aavistuksen kehittymätöntä. Joillekin yrityksille tässä voi kuitenkin olla paljon hyödyntämätöntä potentiaalia tarjolla, vähintäänkin yhtenä viestintäkanavana. Ostetun mainonnan ohella myös laadukkaan sisällön tuottaminen Instagramiin voi palkita.

Somessa ei pidä silti olla mukana vain siellä olemisen itsensä takia – tarjolla pitäisi olla järkevää sisältöäkin. On myös ihan okei käyttää somekanavia pelkkään tiedottamiseen turhan nollasisällön kuten ”hyvää pääsiäistä asiakkaillemme!” -toivotusten tuuttaamisen sijaan. Ja kyllä, niitä kilpailuja on ihan luvallista järjestää silloin tällöin, kunhan vain on selvillä lain kirjaimesta ja käytettävän somealustan säännöistä niiden suhteen.

Markkinoinnin automaatio

Digimarkkinoinnin automaatio tulee varmasti kasvattamaan merkitystään lähitulevaisuudessa. Analytiikka ja datan kerääminen kehittyvät sitä vauhtia, että asiakkaita pystytään yhä tehokkaammin seuraamaan koko heidän asiakaskaarensa ajan. Automaation avulla kyetään erottelemaan ne sivustolla kävijät, jotka ovat aidosti kiinnostuneita tuotteistasi ja yrityksestäsi niistä kävijöistä, jotka ovat päätyneet sivuillesi sattumalta tai muutoin kuin ostoaikeissa.

Digimaailmassa markkinointia automatisoidaan useimmiten tietysti ajan ja näin ollen henkilöstöresurssien säästämiseksi. Sen vaarallisena kääntöpuolena on kuitenkin se, että siitä voi helposti näkyä sen olevan juuri sitä, mitä se onkin: automatisoitua. Tämän vaarallisuudella tarkoitan tietysti sitä, että markkinointia vastaanottava taho ei välttämättä arvosta kovin korkealle sellaista sisältöä, josta näkee helposti, ettei se ole ajatuksella laadittua.

Videokuva nousee yhä tärkeämmäksi

Videokuvan toistamiseen melkeinpä laitteella kuin laitteella ei ole enää juuri teknisiä esteitä. Videokuvan käytöstä on tullut yhä arkipäiväisempää mitä erilaisinten viestien välittämiseen, eikä verkon videokuvalta odotetakaan TV-studion kuvan tasoa. Teknisesti laadukkaan kuvan tuottamiseen tarkoitettujen laitteistojen hinnat ovat tulleet myös sille tasolle, ettei sen pitäisi olla este pienellekään yritykselle. Samaten videokuvan käsittelyyn käytettävät ohjelmistot ovat nykyisin erittäin helppokäyttöisiä.

Luonnollisesti sisällöllä on merkitystä. Tässä toistuu taas sama sääntö: pelkkä kuvan tuottaminen verkkoon sen itsensä takia ei ole mielekästä. Sisältömarkkinointi vaatii sisältöä. Videon on välitettävä viesti, josta kohderyhmäsi on voitava oikeasti kiinnostua. Livekuvan ja streamauksen avulla kiinnostavista tapahtumista voi olla myös paljon potentiaalia.

Sähköpostimarkkinointi ei häviä mihinkään

Vaikka somemarkkinointi on kasvattanut merkitystään, ei digimarkkinointi ole nollasummapeliä. Sähköpostimarkkinointi on säilyttänyt asemansa, ja tämä perustuu pitkälti siihen, että ihmiset käyttävät yhä enemmän aikaa verkossa. Sähköpostiviestejä luetaan aivan samaan tapaan älypuhelimilla kuin pöytäkoneillakin. Sähköpostimarkkinointi on myös erittäin tehokasta ja kerää paljon somemainontaa suuremmilla prosenteilla klikkejä.